Written by
Wim Michiels
Published on
July 29, 2024
Sinds 1 januari 2024 is het voor eventorganisatoren niet meer toegestaan om wegwerpbekers te gebruiken. Deze maatregel, geïntroduceerd door de overheid, is bedoeld om een positieve impact op het milieu te hebben. Hoewel dit een nobel doel is, ervaren veel organisatoren momenteel aanzienlijke financiële druk door de kosten van logistiek en implementatie. Toch is er hoop: met de juiste aanpak kunnen zowel de natuur als de organisatoren profiteren.
Het is de verantwoordelijkheid van zowel organisatoren als bezoekers van evenementen om bij te dragen aan een beter milieu. De nieuwe wetgeving die het gebruik van herbruikbare bekers verplicht stelt, is een stap in de goede richting. Onderzoek van de OVAM toont aan dat deze maatregel een aanzienlijke positieve impact kan hebben op het milieu. Toch zijn er zorgen in de sector over de werkelijke milieu-effecten en de financiële lasten die het met zich meebrengt.
Bij MRSHL hebben we ons verdiept in hoe organisatoren deze verandering ook voor zichzelf gunstig kunnen geïmplementeerd worden, zonder direct uitspraken te doen over de effectiviteit ervan voor het milieu.
Veel evenementen kampen momenteel met hogere kosten dan opbrengsten door posten zoals de huur of aankoop van bekers, logistieke processen, extra personeel en het risico op fraude. De besparingen door afvalvermindering wegen vaak niet op tegen deze kosten. Maar door een slim waarborgsysteem in te voeren, kunnen zowel het milieu als de organisator profiteren.
Door een waarborg toe te kennen aan bekers en bezoekers te laten bijdragen aan het gebruik van herbruikbare bekers, kunnen de kosten per beker worden gedekt. Het is daarbij essentieel om de bekers eerlijk terug te innen, bijvoorbeeld door bezoekers te belonen wanneer ze hun beker bij een inzamelpunt inleveren. Dit maakt het voor bezoekers waardevol om hun beker terug te brengen.
Naast het waarborgsysteem zijn er andere cruciale aspecten, zoals het veilig beheren van de voorraad, het managen van bekers achter de schermen, het instrueren van medewerkers en vooral transparante en duidelijke communicatie naar bezoekers. In 2023 en 2024 hielpen we met de implementatie van dit systeem enkele evenementen naar een positief beker-verhaal.
Heeft jouw evenement moeite met het opzetten van een effectief waarborgsysteem? Bij MRSHL staan we klaar om advies te geven en te ondersteunen bij de opzet en uitvoering ervan. Neem gerust contact met ons op via hello@mrshl.be!